• Q5Radio

  • Q5Radio

  • Q5Radio

  • Q5Radio

  • Q5Radio

--

Draait nu

Stream

Tunein

Geen geluid. klik op de play button

Facebook

Globe

 

Tracks worden gedraaid van Ma t/m Vr, na het Nieuws, op de oneven uren van 09.00 tot 23.00 

Album voor week 42

 

Hee, een Pearl Jam live-cd, die hadden we nog niet!’ Geen liefhebber zal dat zeggen, Pearl Jam is een band die inmiddels meer live-cd’s dan reguliere albums heeft uitgebracht. Al is het maar vanwege de ‘legale bootlegs’ die ze zelf hebben uitgegeven. Maar ook als je die niet meerekent is de stapel live-platen van de band enorm. Let’s Play Two fungeert tevens als soundtrack bij de gelijknamige film, die de optredens op het Wrigley Field in frontman Eddie Vedders geboorteplaats Chicago koppelt aan de prestaties van het plaatselijke honkbalteam Chicago Cubs.
Wie Pearl Jam live gaat bekijken, weet vooraf nooit wat er gespeeld gaat worden. De band heeft zo’n enorm oeuvre en put daar elke avond zo gretig uit, dat als je tweemaal gaat kijken, je tweemaal een andere show krijgt. Er zijn natuurlijk wel een aantal nummers die meer dan gemiddeld terugkomen en dat maakt dat gezien de grote hoeveelheid live-albums, dit Let’s Play Two behoorlijk wat doublures heft met eerdere releases. Lightning Bolt van het gelijknamige album uit 2013 maakt hier zijn live-album debuut, het uit 1996 stammende Black, Red, Yellow ook en het al sinds de begindagen van de carrière gespeelde Beatles-cover I’ve Got A Feeling weet het nu ook voor het eerst in ruim een kwart eeuw tot een live-album te schoppen. Speciale vermelding is er voor All The Way, het nummer dat Eddie Vedder schreef voor de Chicago Cubs, dat nu voor het eerst door Pearl Jam wordt uitgebracht (al was de originele solo-release van Vedder ook al een live-uitvoering).
Dat Pearl Jam een goede live-band is, staat buiten kijf. Dat maakt Let’s Play Two echter nog geen fantastisch live-album. De opening is lekker, maar laat ook een band horen die enigszins op de automatische piloot draait terwijl het publiek voor hun neus de nummers euforisch woord voor woord meezingt. Die automatische piloot wordt pijnlijk duidelijk bij Last Exit. Zet deze uitvoering van het nummer af tegen de vlammende live-uitvoering die op de PJ20-cd staat en er blijft niks meer over van de nieuwe versie. Het vuur laait pas op bij Lightning Bolt en het punky Black, Red Yellow. Het agressief gebrachte Corduroy laat eveneens de rook uit je speakers komen en Given To Fly laat je daadwerkelijk even opstijgen. Dat zijn de momenten op dit album dat je wenst dat je niet thuis naar dit schijfje zit te luisteren maar dat je met de vuist omhoog in de menigte mee staat te brullen met hetgeen er op het podium gebeurt.
Het vuur is daarna her en er nog even terug. Een ronkend Go en de meer dan bevlogen Victoria Williams-cover Crazy Mary zijn ontegenzeggelijke hoogtepunten. Hits als Alive en Jeremy steken er maar schraal bij af en doen het op Let’s Play Two niet zo lekker als op eerdere live-albums. Het genoemde All The Way is vooral een ‘leuk als je erbij was’-nummer, dat binnen de context van de film een logische toevoeging is. De afsluitende Beatles-cover is een bende. In de versie van The Beatles is het ook al geen hoogvlieger (bekijk ‘m eens gedurende hun beroemde ‘rooftop concert’) maar de versie van Pearl Jam gaat daar nog diep onderdoor. Jammer, want op talloze bootlegs zijn veel betere uitvoeringen te vinden.
Het album bevat zeventien nummers en is samengesteld uit twee shows waarin gezamenlijk zo’n zeventig nummers zijn gespeeld. Het eindresultaat van dat geknip is hoorbaar fragmentarisch, niet in het minst omdat er met de volgorde van de liedjes is geschoven. Nu hoeft dat geen bezwaar te zijn (luister ook eens naar het prima Live On Two Legs uit 1998, dat uit en keur aan concertopnames is samengesteld) maar hier werkt het niet optimaal. Wie maar één live-album van Pearl Jam in huis wil halen, heeft dan ook meerdere betere opties dan Let’s Play Two. Maar Let’s Play Two bevat áls het heilig vuur hoog oplaait en de automatische piloot even uit gaat verdorie wel weer enkele uitvoeringen die domweg de best beschikbare live-versies in de Pearl Jam-catalogus tot nu toe zijn.

Afbeeldingsresultaat voor pearl jam

Biografie:
Begin jaren negentig zet Pearl Jam, samen met Nirvana en Soundgarden, Seattle op de kaart van rockproducerende steden. Eddie Vedder en zijn mannen scoren een grote hit met 'Alive' en leveren in 1992 de klassieker Ten af. Albums als VS, Vitalogy en Riot Act volgen. Na een aantal jaren van stilte rondom de band, verschijnt in 2006 de gelijknamige cd Pearl Jam. 2009 ziet de release van Backspacer.
MOTHER LOVE BONE
Nadat Zanger Andrew Wood in 1990 overlijdt aan een overdosis heroine, beginnen gitarist Stone Gossard en bassist Jeff Ament uit de band Mother Love Bone, een nieuw project: Pearl Jam. Een lead gitarist en drummer zijn gauw gevonden. Eddie Vedder, een voormalig pompbediende zonder bandervaring stuurt een indrukwekkend demobandje en wordt de zanger.
MOOKIE BLAYLOCK
Aanvankelijk willen de bandleden zich Mookie Blaylock noemen, naar een bekende NBA Basketballer van toen. De platenmaatschappij vindt dit niks, dus wordt het Pearl Jam. Het eerste album krijgt echter wel de naam Ten: het rugnummer van Mookie Blaylock
TEN
Het debuutalbum Ten verkoopt in het begin weinig, maar dat verandert wanneer de single 'Alive' een wereldhit wordt. Ook maakt de band naam door in het voorprogramma van de Smashing Pumpkins en Red Hot Chili Peppers te spelen. Zonder Krusen, want die heeft de band verlaten, maar met Dave Abbruzzese, komt Pearl Jam in een stroomversnelling terecht. ‘Alive’ voert Ten naar het goud. Het album staat in Nederland 86 weken in de albumlijsten en is daarmee het langstgenoteerde Pearl Jam-album in Nederland.
THEMATIEK
De nummers op Ten gaan vaak over jongeren met moeilijkheden: een thema dat goed aansluit bij de grungehype begin jaren negentig. Zoals bijvoorbeeld het nummer 'Jeremy' dat gaat over de zelfmoord van een zestienjarige jongen, Jeremy Delle, in Texas, die zich in een klaslokaal door het hoofd schiet na hevige pesterijen.
TEMPLE OF THE DOG
Vlak voor het uitkomen van het album Ten zijn Ament en Gossard samen met Chris Cornell van Soundgarden bezig aan het project Temple of the Dog. Cornell is nummers gaan schrijven om Mother Love Bone-zanger Andrew Wood en om diens dood te verwerken. Eddie Vedder wordt erbij geplaatst als achtergrondzanger. Hij heeft een prominente rol in het nummer ‘Hunger Strike’, een klassieker onder fans van Pearl Jam. In april 1991 wordt het gelijknamige album Temple of the Dog uitgebracht.
Het album wordt in de zomer van 1992 opnieuw uitgegeven, ditmaal met een sticker "Including members of Soundgarden and Pearl Jam" erop. Begeleid door een videoclip bij het nummer 'Hunger Strike', wordt het album meer dan één miljoen keer verkocht.
VS
1993 staat in het teken van de Ten-opvolger: VS. Akoestische en reflectieve nummers staan naast ruwe rock. Daarmee brengt de plaat meer afwisseling dan zijn voorganger, waar meer melodieuze rocksongs op stonden. Voordat het album uitkomt tourt de band samen met Neil Young en U2 door Europa. Tijdens die tour is Nederland het enige land waar Pearl Jam de hoofdact is.
VITALOGY
Na de release van VS weigeren de bandleden videoclips te maken: ze trekken zich terug. Een reactie op de toegenomen druk van pers en publiek, na het overlijden van Nirvana’s Kurt Cobain. In 1994 verschijnt er weer een album: Vitalogy. De nummers op dat album zijn tijdens de tournee geschreven. Vitalogy is een compromisloze plaat maar qua verkoopcijfers doet het onder voor zijn voorgangers.
TOUR GECANCELLED
In hetzelfde jaar spant Pearl Jam een rechtzaak aan tegen Ticketmaster, een concertkaarten monopolist in Amerika. De kaartjes zijn te duur, vindt Pearl Jam. Helaas verliest de band de rechtzaak, en moeten zij hun tour door de V.S. afblazen. Ook verlaat drummer Abbruzzese de band. Vedder’s jeugdvriend, ex-Red Hot Chili Pepper Jack Irons vervangt hem.
NIEUW ALBUM EN DOCUMENTAIRE
In Gossard’s studio neemt Pearl Jam een vierde album op. De studio biedt de band meer vrijheid om te repeteren, en No Code uit 1996 is evenwichtiger dan zijn voorganger. Een jaar later komt Hype in de Nederlandse bioscopen, een documentaire over de muziekscene in Seattle waarin ook Vedder aan het woord komt. McCready kondigt aan dat hij na een tweede behandeling definitief is afgekickt van drank en drugs.
VERSCHUIVINGEN
De volgende cd Yield verschijnt begin 1998. Irons, die al jaren aan een depressie lijdt, wordt geveld door ziekte en Matt Cameron, die zijn drumcapaciteiten bij Soundgarden heeft bewezen, vervangt hem tijdens de Yield-tour. Ook na de tournee blijft Cameron voor Pearl Jam drummen maar hij beweert zelf dat hij nooit een volwaardig lid zal zijn.
HIT IN V.S.
In 2000, net voor Binaural verschijnt, schiet ‘Last Kiss’ omhoog in de Amerikaanse hitparades. Het wordt Pearl Jam’s grootste hit in de VS. Aan de start van het nieuwe millennium vertrekt de band richting Europa voor een uitgebreide tournee die ook Pinkpop aandoet.
ONGELUK OP ROSKILDE
Het Pearl Jam-optreden op het Deense Roskilde festival zorgt voor zoveel commotie, dat een aantal fans wordt vertrappeld. Negen van hen, onder wie ook Nederlanders, overlijden aan hun verwondingen. De band is ontzet en breekt de tour af. Een aantal jaren later zingt Eddie Vedder in het nummer 'Love Boat Captain' over de negen mensen die in 2000 vielen: "Lost nine friends we'll never know, two years ago today".
LIVE CD EN DVD
Fans vrezen dat het incident het einde zal betekenen van Pearl Jam, maar die vrees blijkt onterecht. Behalve Roskilde komen alle 72 optredens, waaronder ook het Pinkpop-concert, uit op cd, samen met een live-DVD. Het jaar 2001 brengt geen nieuw Pearl Jam-album maar dat betekent niet dat de bandleden stilzitten. Ze houden zich bezig met liefdadigheid en solo-albums.
RIOT ACT
Het album Riot Act komt uit in 2002. Hierop laat Pearl Jam zich opnieuw van z’n experimentele kant zien .De eerste single is 'I Am Mine'. In de jaren erop verschijnen verschillende verzamel cd's, zoals Rearviewmirror.
PEARL JAM
Pearl Jam gaat in 2006 voor het eerst sinds jaren weer touren. Dat jaar komt er ook opnieuw een volledige cd uit: Pearl Jam. Veel van de ruige nummers op dit album, zijn een reactie op het beleid van president Bush. Zanger Eddie Vedder brult: ''It’s a shame to awake in a world of pain, what does it mean that a war has taken over?''. De eerste singles van het album worden 'World Wide Suicide' en ''Wasted Life'.
WEER NAAR NEDERLAND
Na het Gelredome plat te hebben gespeeld in 2006 komt Pearl Jam in 2007 weer naar Nederland. Op 28 juni geeft de band een concert in het Goffertpark in Nijmegen. Tijdens 'Pearl Jam in the Park' wordt de band ondersteund door drie andere bands: Incubus, Kings Of Leon en Satellite Party.
SOLOALBUM EDDIE VEDDER
Voor de film Into The Wild maakt Eddie Vedder de soundtrack in 2007. Voor het nummer 'Guaranteed' van die soundtrack won hij een Golden Globe in 2008. In april van 2008 ging hij voor het eerst op solotour om Into The Wild te promoten.
TEN IN DE REMIX
Na deze korte onderbreking komt in maart 2009 het debuutalbum van Pearl Jam Ten opnieuw uit in vier verschillende edities inclusief extra's, zoals de dvd van het MTV Unplugged optreden uit 1992, een volledige remix van het debuutalbum van Brendan O'Brien en LP van het concert in Magnusan Park in Seattle in 1992.
NEGENDE STUDIOALBUM
In datzelfde jaar zijn de heren druk bezig met een negende album, Backspacer. Dit brengen ze uit in eigen beheer, geen recordlabels voor de band dit keer. De eerste single die verschijnt is 'The Fixer' en is een vertrouwd geluid in een modern jasje. Daarna volgt het rustigere 'Just Breathe', wat erg doet denken aan het solowerk van Vedder.
LIVE ON TEN LEGS
In 2011 brengt Pearl Jam het live-album Live On Ten Legs uit. Het album is een vervolg op het tien jaar oude album Live On Two Legs en bevat achttien concertopnames uit de periode 2003 tot 2010.
LIGHTNING BOLT
Het tiende studioalbum komt uit in oktober 2013 en krijgt de titel Lightning Bolt, het nummer 'Mind Your Manners' is de eerste single.


 

Taal


Verzoek aanvragen

Webcam

Licentie

Nieuwsflits

AIMP player


Een super gave speler voor op de pc of notebook. Na jaren is de stekker uit Winamp getrokken en wat moet je dan. Toen kwam ik een jaar geleden deze player tegen. En zeker een goed alternatief voor het populaire winamp.

aimp 1

 

De Player klink super goed zowel voor je eigen muziek bestanden als voor online radio. Verder ondersteund deze player bijna alle formaten en kan je er bijna alles mee afspelen.

Het leuke is ook dat je diverse skins kan downloaden. En deze geven je player net dat beetje extra.

aimp2aimp3

 

Download de player gratis via deze link.

We wensen je veel plezier met AIMP player en niet vergeten Q5Radio bij je favorieten te zetten.

Q5Radio Team.

Muziek Nieuws

»Wolkers beeld John Coltrane (Boy Edgar Prijs) blijkt al 54 jaar onverwoestbaar 
[Posted on Thursday October 19, 2017] 
Hoe hard de winnaars het ook hebben geprobeerd, de door Wolkers vervaardigde trofee John Coltrane bl  »Primeur voor Amsterdamse nachtleven: marathonsessie van 62,5 uur in club De School 
[Posted on Thursday October 19, 2017] 
Divers publiek moet tijdens ADE voor vrije en spannende sfeer zorgen. De programmeur van een club is  »Charismatische, innemende Gordon Downie van The Tragically Hip overleden (1964-2017) 
[Posted on Wednesday October 18, 2017] 
Hij had optimisme kunnen veinzen, maar zo'n man was Gordon Downie niet. Dus zei hij het op 24 mei 20  »Buma/Stemra spreekt fraude nu opeens tegen: 'Dat is interpretatie geweest van journalisten' 
[Posted on Wednesday October 18, 2017] 
Het werd afgelopen zomer met veel bombarie gepresenteerd. De nieuwe directeur Wim van Limpt van aute  »Frans muziekblad zet zanger op cover die zijn vriendin doodsloeg - en moet diep door het stof 
[Posted on Wednesday October 18, 2017] 
Het zou elke maand een controversiële beslissing zijn om zanger Bertrand Cantat op de cover van een  »Gezongen versie van Kunst der Fuge biedt een uniek perspectief op Bachs zwanenzang 
[Posted on Monday October 16, 2017] 
De gezongen versie van Kunst der Fuge biedt een uniek perspectief op Bachs zwanenzang. Fascinerend o  »Veel van hetzelfde tijdens weinig bijzonder optreden Angus en Julia Stone 
[Posted on Monday October 16, 2017] 
Echte Top 40-hits hadden ze nooit, geen van hun vier studioalbums kwam hoog in de albumlijsten, maar  »In verloren gewaand pianoconcert van Ton de Leeuw valt veel te ontdekken 
[Posted on Monday October 16, 2017] 
Bij de première van Ton de Leeuws verloren gewaande werk tast de piano als een ontdekkingsreiziger   »Nieuw festival Mondriaan Jazz is jong en vernieuwend, Piet zelf zou het goedkeuren 
[Posted on Monday October 16, 2017] 
Jong talent schitterde gelukkig wél op Mondriaan Jazz met vernieuwende muziek waar schilder en jazz  »Grizzly Bear speelde voortreffelijk en was soms Beach Boys-mooi 
[Posted on Monday October 16, 2017] 
Grizzly Bear voerde het publiek in Utrecht mee langs adembenemende muzikale vergezichten. Folkelemen  »Verrukkelijke chemie Avishai Cohen Quartet leidt tot muzikale grootsheid 
[Posted on Monday October 16, 2017] 
Cohen is een jazztrompettist van het kaliber eindbaas: zodra hij blaast, neemt een goudwarme klank b  »Jan Akkerman legt uit wat een solo zo goed maakt 
[Posted on Saturday October 14, 2017] 
Of je nou een elektrische gitaar of luit pakt, je eigen spelplezier maakt of breekt een gitaarsolo,   »Carmen, Woestijnjasmijntjes en Wanderlust 
[Posted on Saturday October 14, 2017] 
Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten ki  »Fagerlund klonk fantasieloos, Grieg en Sibelius toonden meer durf 
[Posted on Friday October 13, 2017] 
Het strijkkwartet van huiscomponist Sebastian Fagerlund klonk fantasieloos en weinig kernachtig. Stu  »Hoe een reeks columns veranderde in een muziekstuk voor het Concertgebouw 
[Posted on Friday October 13, 2017] 
Bram Kortekaas nam Arnon Grunbergs Voetnoten onder handen. Geen wonder dat componist Bram Kortekaas   »Snerpend swingend Theatre of the World verveelt geen moment 
[Posted on Friday October 13, 2017] 
Het was een van de hoogtepunten van het Holland Festival vorig jaar: Louis Andriessens Theatre of th  »Cello Octet Amsterdam speelt verzorgd en zuiver, maar tikkeltje monochroom 
[Posted on Friday October 13, 2017] 
Sinds 2008 werkt het Cello Octet Amsterdam samen met Arvo Pärt. Hij houdt van het ensemble en de ac  »Prikkelende, kundig gemaakte composities met liefde gespeeld 
[Posted on Friday October 13, 2017] 
De naam van Reijnold Popma van Oevering (1692-1781) doet slechts bij een handvol musicologen een bel  »Niets mis met klassieke muziek als plat amusement. Het probleem ligt niet in Hilversum 
[Posted on Friday October 13, 2017] 
Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, the  »McLorin Salvants timing, frasering en klankkleur maakt adembenemend geheel 
[Posted on Friday October 13, 2017] 
Haar naam zingt al een aantal jaren rond in het jazzcircuit, het vakblad Downbeat noemt haar al vier  Vraagje

Hoe luistert u naar Q5Radio ?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Q5Radio App

     

Social Media

Bezoekers

34608
VandaagVandaag253
GisterenGisteren238
Deze weekDeze week1034
Deze maandDeze maand4628
TotaalTotaal34608
54.224.43.96
gast 15
Copyright © 2017 Q5Radio  Rights Reserved.