Album van de week.

Tracks worden gedraaid van Ma t/m Vr, na het Nieuws, op de oneven uren van 09.00 tot 23.00

Album voor Week 4 – 2019


Aan werklust ontbreekt het Van Morrison op zijn 73ste niet. Twee albums per jaar is bij hem eerder regel dan uitzondering. Steevast bevatten ze enkele nieuwe eigen songs en een reeks klassiekers uit de jazz en blues. Opnemen doet hij ze live in de studio met zijn tourband, versterkt met gastmuzikanten.

The Prophet Speaks volgt op You’re Driving Me Crazy, dat hij eerder dit jaar maakte met Joey DeFrancesco. Hoewel die deze keer niet als co-artiest wordt vermeld is de orgel- en trompetvirtuoos opnieuw prominent aanwezig. De songs komen dit keer van o.a. John Lee Hooker (Dimples), Sam Cooke (Laughin’ And Clownin’), Willie Dixon (I Love The Life I Live) en Solomon Burke (Gotta Get You Off My Mind). Songs die Morrison schijnbaar moeiteloos naar zijn eigen hand zet. Zijn eigen composities beperken zich tot drie-akkoorden-bluesjes, waar altijd wel een mooie oneliner of een rake melodielijn in is verstopt. 5 AM Greenwich Mean Time, Love Is Hard Work en The Prophet Speaks zijn daar voorbeelden van. Morrisons platen van de laatste jaren zijn prettig draaibaar, maar het zou mooi zijn als hij nog eens de tijd nam om uit zijn comfortzone te stappen en een album met louter eigen werk te maken.

( Bron : Oor )

 

 

 

Biografie:

Echte naam: George Ivan Morrison

Geboren: 31 augustus 1945 in Belfast

Genre: blues, folk, jazz, rock & roll, celtic, rhythm & blues

Van Morrison is een zanger die geboren werd in 1945. Hij komt uit Noord-Ierland en is een singer-songwriter die ook gitaar of soms harmonica speelt. In 1964 richt hij een eigen band op: Them. Them is een groep uit de 60’s die een kort leven kende. Tussen 1964 en 1966 zorgde die groep voor hits als Here comes the sun, Gloria en Groovin’. Vooral Gloria is een ware klassieker in de rockwereld. In 1966 stopte Van Morrison uit onvrede met de show-bizzwereld. Hij moest niets hebben van de manier waarop studio’s met mu-ziekgroepen omgingen en het hele circus rond muziek.

In 1967 halt de producer van Them hem toch over solo nummers uit te brengen. Een eerste resultaat is Brown Eyed Girl. Daarmee is z’n solo carri-ère doorgebroken en Morrison besluit toch verder te gaan op z’n eigen con-dities en brengt een album uit. Hij bracht een mengeling van blues, soul en gospel. Misschien door z’n afzet met de showbizz bleven verkoopcijfers uit, maar waren de kritieken zeer positief. Wat wel scoorden waren deze Brown Eyed Girl natuurlijk, en het latere Have I told you lately that I love you, geco-verd door Rod Stewart en later in het Nederlands gebracht door Clouseau als Heb ik ooit gezegd dat ik je lief heb. In 1993 had hij opnieuw succes met de grote hit Gloria in duet met John Lee Hooker.

Hij bleef in de loop der jaren niet hangen in hetzelfde genre. Begin jaren ’70 speelt hij met country invloeden, en eind jaren ’70 met R&B. In de 80’s zoekt hij als vele andere groepen naar de Ierse routs. In 1998 maakt hij een album dat goed wordt onthaald en door de studio sterk ondersteund wordt. Hier-door wordt het zijn meest succesvolle album (commercieel gezien). Vooral bekend is z’n afkeer van pers en critici (nog steeds) dat in contrast staat met z’n muziek. Hij heeft samengewerkt met oa Tom Jones en Cliff Richards. Hij zingt nog altijd trouwens.

( Bron : Muzikum )


 

Deel ....