Album van de week.

Tracks worden gedraaid van Ma t/m Vr, na het Nieuws, op de oneven uren van 09.00 tot 23.00

Album voor week 17


‘exil’, de nieuwe axelle red (jawel, telkens zonder hoofdletter), komt vijf jaar na ‘Rouge ardent’. Op het album wordt die terugkeer gevierd met, ook merkwaardig, een intrumentaal nummer.
Ken je de machtige Amerikaanse muzieksite allmusic.com? Daarop vind je alles wat je maar wil over muziek, eender welke muziek. Maar, het is nu eenmaal een Amerikaanse site, dus hun kijk op de wereld is Amerikaans. Wat wil zeggen: ze hebben niet altijd even goed begrepen wat het belang van een artiest is buiten de VS. Niet dat ze de bal helemaal mis slaan, maar ze hebben soms niet het volledige beeld. Anderzijds: als je als niet-Amerikaanse artiest op allmusic staat, dan beteken je iets.
Een voorbeeld: dEUS. Je vindt ze wel degelijk op de allmusic. De één-zins-omschrijving, die ze daar telkens boven een artiest zetten, is correct: “Intelligent, eclectic Antwerp, Belgium-based alternative rock band, formed in the early 1990’s”. Correct, maar onvolledig: er staat een foto van de dEUS-bezetting met Mauro (en Stéphane en Alan, voor ons dus de op één na laatste bezetting), maar de biografie enidigt met ‘Keep you close’ in 2011 en de discografie doet één album beter, tot in 2012.
Bij Axelle Red luidt de eerste zin: “European pop diva Axelle Red was born Fabienne Demal on February 15, 1968”. Wow, “European pop diva”, dat is wat anders dan electisch en van Antwerpen zijn. De discografie stopt bij ‘Rou

 

ge ardent’ van vijf jaar geleden en de biografie stelt vast, dat Axelle Red de jongste jaren “haar grote kracht als popster vooral ingezet heeft voor verscheidene humanitaire doelen wereldwijd”.
Och, wat weten die Amerikanen! En toch is het daar dat Axelle Red van in het begin de mosterd is gaan halen, en nog steeds haalt. De plaat is in Los Angeles opgenomen, met de hulp van enkele Bekende Amerikanen, met een Amerikaanse klank, maar net zo goed met Bekende Niet-Amerikanen. Of wereldburgers, zoals Albert Hammond – eigenlijk een in Londen geboren inwoner van Gibraltar, die een groot deel van zijn hele leven in de VS doorbracht. Het cd-boekje van ‘exil’ leest als een telefoonboek van grote namen, helaas zonder hun telefoonnummers erbij. Daar slaagt Axelle Red telkens weer in, in het samenwerken met bekenden. Naast Albert Hammond is Dave Stewart deze keer de grootste naam.

 

Biografie:

Axelle Red

Echte naam: Fabienne Demal

Geboren: 15 februari 1968 (Hasselt)

Genre: pop

Axelle Red is direct te herkennen aan haar rode haren. Met haar Franstalige repertoire zou je denken dat het een kleine Française is, maar deze dame is geboren en getogen in de Limburg. Doordat er thuis zowel Frans als Nederlands gesproken werd, was ze als snel ook met het Frans overweg.

Na enkele singles, bracht ze in 1993 haar debuutalbum uit, met als producer Wouter Van Belle (bekend van Lais, Noordkaap, De Nieuwe Snaar, Novastar, Flip Kowlier, Stash, …) Daarop stonden de singles van voordien met nieuwe materiaal. Nieuw materiaal dat ook een single werd zoals Sensualité, het nummer dat haar doorbraak opleverde in Frankrijk. Van het debuutalbum werden 750.000 stuks verkocht, waarvan een half miljoen in Frankrijk. Die verkoopcijfers zijn een record in België voor een debuutalbum, en ze hoort tot de best verkochte artiesten, ver voor Clouseau en K3.

Axelle Red is altijd een buitenbeentje geweest in Vlaanderen. Toch een Vlaamse, maar met Franse chansons wat haar wat exotisch maakt. Het rode haar doet daar nog een schepje bovenop. In 2006 werd ze in Frankrijk geridderd vanwege haar verdienste op het gebied van cultuur. Een prijs die ook Bobbejaan Schoepen, Arno, David Bowie, Lou Reed en filmmaker Martin Scorsese in ontvangst mochten nemen.

Deze zangeres heeft nog meer materiaal gemaakt, dat niet enkel in Frankrijk te horen is. Ook Vlaanderen is weg van haar zang. Hits als Je t’attends en Parce que c’est toi doe het zeer goed. Ook het duet I had a dream met Daan scoorde hoog in de hitlijsten. In 2007 zong ze nog een duet met de Fixkes voor het goede doel waarbij ze naast het Stabroeks van de Fixkes rapte in het Limburgs


Deel ....