Album van de week.

Tracks worden gedraaid van Ma t/m Vr, na het Nieuws, op de oneven uren van 09.00 tot 23.00

Album voor week 39


LENNY KRAVITZ – RAISE VIBRATION

Michael Jackson was een geweldige performer en hitmachine, maar de man leek vaak over de intelligentie van een kleuter te beschikken. Ik vond wereldbeteraarsliedjes als Black & White en Heal The World prachtig toen ik een klein kind was, maar nu vind ik ze dom en naïef. Op Raise Vibration doet Lenny Kravitz mij in dat opzicht aan Jackson denken.

Het album staat namelijk bol van de naïeve kleuterprotestsongs, waarin de rockheld treurt over bommetjes die vallen en oorlogjes die nooit stoppen. Of we toch alsjeblieft lief voor elkaar kunnen zijn, luidt het verzoek. We moeten bij elkaar komen, wakker worden en voor opschudding zorgen. Waarom precies, daar durft Kravitz niet echt over te zingen. De grote zalen die hij anno 2018 nog steeds vult, staan immers vol met middelbare blanke mannen en vrouwen die nooit wakker liggen van de verschrikkingen op aarde. En aan de top van Rolex, Leica en Dom Perignon, drie van de vele merken waar multimiljonair Kravitz zaken mee doet, staat ook geen Syriër of Afrikaan. Puur muzikaal heeft Raise Vibration overigens ongeveer evenveel diepgang als z’n boodschap. Hap-slik-weg-rockriffs en clichéstrijkers wisselen elkaar per stemmingswisseling af. Ellendig lange instrumentale stukken waarin niets spannends gebeurt, rekken het album naar onnodige lengte op. Tijdens de saxsolo in het slot van het bijna acht minuten durende It’s Enough hoop je op een gegeven moment dat Kravitz zich verslikt. Jammer dat de steenrijke zanger na glossy rockplaat Strut ineens weer de hippie moet uithangen. ( Bron: Oor-  Randy Timmers )

Biografie:

Leonard Albert Kravitz (Lenny is zijn roepnaam) wordt geboren in 1964 als zoon van een blanke vader en een zwarte moeder (Roxie Roker, Helen Willis in de TV-serie The Jeffersons). Als kind al blijkt de kleine Lenny ongelofelijk muzikaal, hij leert zichzelf gitaar, drums, basgitaar en piano spelen.

LET LOVE RULE, Hij haalt in 1998 dan eindelijk een platencontract binnen en het album Let Love Rule (1989) is het resultaat. Kravitz heeft een voorliefde voor de sound en instrumenten van de jaren ’60 en ’70, die hij feilloos in een modern jasje weet te steken. Radio 3 (en met name Jeroen van Inkel) draait de gelijknamige single veel. ‘Let Love Rule’ wordt een hit.

MADONNA, Ook als producent verdient hij zijn sporen. Voor Madonna produceert hij de clip van ‘Justify My Love’. Het enige nadeel aan deze samenwerking is dat de geruchten over een vermeende relatie al snel de ronde doen. Dit tot groot ongenoegen van zijn vrouw, Lisa Bonet (Denise Huxtable in de TV-serie The Cosby Show). Het wordt haar in 1991 teveel en ze vraagt een scheiding aan. Deze komt uiteindelijk twee jaar later rond. Bonet is ook de moeder van zijn dochter Zoe. Mama said Mama Said (1991) gaat over het algemeen over de scheiding van Lenny Kravitz met Lisa Bonet. Guns N Roses gitarist Slash (een groot fan van Kravitz) doet mee op ‘Always On The Run’. De single haalt de top 5.

BILLBOARD HOT 100, ‘It Ain’t Over ‘Til It’s Over’ wordt de eerste hit van Lenny Kravitz in de Verenigde Staten. Het nummer staat in de zomer van 1991 op de tweede plaats van de Billboard Hot 100, de Amerikaanse singlelijst. Twee jaar na Mama Said verschijnt Are You Gonna Go My Way. De gelijknamige single wordt wederom een kneiter van een hit. Het ruwe album Circus volgt in 1995. Eind dat jaar overlijdt de moeder van Kravitz aan kanker.

FLY AWAY, Op 5 (1998) laat Lenny Kravitz een ander geluid horen. De analoge opname-apparaten hebben plaats moeten maken voor digitale machines. ‘Thinking Of You’ draagt hij op aan zijn moeder. In de Verenigde Staten scoort Lenny Kravitz met ‘Fly Away’ zijn eerste hit sinds ‘It Ain’t Over Till It’s Over’.

PINKPOP, Een Greatest Hits-cd verschijnt in 2000 en het jaar erop Lenny. Op Pinkpop 2002 is Lenny Kravitz een van de publiekstrekkers. Twee jaar later, in 2004, verschijnt Lenny voor de vierde keer op dit festival en doet hij tijdens zijn Europese tournee ook Nederland aan. Hij geeft een eenmalig concert in een overvolle Amsterdam ArenA. Het album Baptism wordt in datzelfde jaar uitgebracht en levert tot op heden een 3FM Megahit op met ‘Where Are We Runnin’.

IT’S TIME FOR A REVOLUTION, Daarna is het een tijdje stil rondom Lenny Kravitz. Maar in februari 2008 is de zanger weer terug met zijn nieuwe album It’s Time For A Love Revolution. In diezelfde maand komt ook de eerste single van deze plaat uit, de rockballad ‘I’ll Be Waiting’.

BLACK AND WHITE AMERICA, Het negende studioalbum Black And White America verschijnt in augustus 2011. Dit album heeft naar eigen zeggen een meer funky geluid. Van dit album brengt Lenny de singles ‘Come On Get It’, ‘Stand’ en ‘Black And White America’ uit.

STRUT, Lenny blijft naarmate hij ouder wordt zeker niet stilzitten. De zanger brengt drie jaar na het verschijnen van Black And White America zijn tiende studioalbum Strut uit. Begin 2014 komt leadsingle ‘The Chamber’ al op de markt, in september verschijnt het hele album. Een maand later staat Kravitz in de Ziggo Dome Amsterdam

( Bron : Radio 2 )


 

Deel ....